amarant
Obsah
Amarant neboli laskavec
(Amaranthus)
Amarant účinky
Amarant klíčení
Naklíčený amarant je – stejně jako ostatní naklíčené potraviny – bohatým zdrojem důležitých živin, jako jsou vitamíny, minerální látky a antioxidanty.
Klíčený amarant je také bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, draslíku, hořčíku, vápníku a fosforu
Je přirozeně bezlepkový, a proto je vhodný pro jedince s jakoukoli formou nesnášenlivosti či alergií na lepek.
Klíčená semena mají nízký glykemický index. To je důležité především pro osoby trpící inzulínovou rezistencí, diabetem, a lidi dodržující redukční dietu.
Příprava klíčených semen amarantu je jednoduchá: semena necháme 8-10 hodin namočená ve vodě, poté vodu slijeme, zrna propláchneme a necháme 3-6 dní naklíčit v nakličovací misce, eventuálně na buničité vatě. Během klíčení je vhodné semínka jednou až dvakrát denně propláchnout.
Naklíčená semena pak použijeme do polévek, salátů, pomazánek, jako hlavní chod, přidáváme je do smoothies atd.
Amarant pěstování
Hnojení amarantu
Amarant může být hnojen dobře rozloženým kompostem, přírodním organickým hnojivem, jako je Hnojík, nebo i zeleným hnojivem, které zaryjete do půdy na podzim.
Amarant recepty
Z amarantu lze připravit různá jídla a kromě výše uvedeného naklíčeného amarantu můžete vyzkoušet třeba tyto.
Pufovaný amarant recept
Pufovaný amarant je tepelně zpracovaný amarant, který se často používá jako součást cereálií, müsli, proteinových tyčinek nebo energetických snacků.
Pufovaný amarant vzniká následujícím způsobem: Semena amarantu se umístí do horké pánve bez tuku a zahřívají se, dokud nezačnou praskat (jako třeba kukuřice a popcorn). Když se semena rozpukají a nabobtnají, jsou velmi lehká a křupavá.
Pufovaný amarant má podobnou konzistenci jako pufovaná rýže, ale má o poznání lepší výživové vlastnosti. Je to jednoduchý a chutný způsob, jak přidat do jídel bílkoviny, vlákninu, železo a další vitamíny. Může se konzumovat samotný jako cereálie nebo se přidávat do smoothies, jogurtů, müsli, nebo použít jako součást pečiva a dezertů.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Staňková-Kröhnová, Magdalena: Bylinky pro děti a maminky, Grada, Praha 2009.
- www.wikipedia.org
- www.skrblik.cz
- www.kurzyatac.cz
- www.bylinkovo.cz