čekanka

Obsah

Čekanka listová

(Cichorium endivia)

Čekanka listová (Cichorium endivia) patří mezi dvouleté rostliny u čeledi hvězdnicovitých. V prvním roce vytváří řepovitý kořen a listovou růžici. Teprve ve druhém roce vykvete a dozrají semena.

Čekanka pochází z východního Středomoří, ale v současné době se velmi často pěstuje jako listová zelenina pro tzv. čekankové puky, a to téměř po celém světě. Puky jsou využívány jako chutná ingredience do různých zeleninových salátů.

Kromě konzumace zasyrova je možné ji také tepelně upravovat. Kořen čekanky se využívá k přípravě náhražek kávy, jako je třeba melta.

Čekanka listová

Čekanka salátová

Čekanka salátová je druh čekanky listové, většinou je červenolistá (Radicchio), má pevné listy s výrazným žebrováním, vytváří hlávku podobnou například salátu nebo zelí. Používá se do salátů, je oblíbená zejména v Itálii, odkud má také svůj původ – resp. byla zde vyšlechtěna.

Čekanka salátová

Čekanka obecná

Čekanka obecná

Do skupiny čekanek patří i oblíbená modře kvetoucí kytička – čekanka obecná. Čekanka obecná (Cichorium intybus) rovněž patří do čeledi hvězdnicovité. Jedná se o vytrvalou rostlinu, která je až 1 m vysoká, má tuhý stonek, modré květy, které kvetou od července do října. Někdy mívají i bílou nebo růžovou barvu.

Čekanky najdete ve volné přírodě, často rostou v okolí cest, polí, luk, lesů a suchých strání. Čekanka roste ve všech oblastech na všech kontinentech (tedy kromě Antarktidy a Grónska). 

Čekanka má léčivé účinky – používá se například pro své antiparazitární účinky. Kromě toho se její kořen využíval jako další náhražka kávy – cikorka.

Jak pěstovat čekanku

V tomto článku se budeme zabývat pěstováním čekanky listové, protože čekanku obecnou není potřeba pěstovat na zahradě, neboť ji můžeme najít běžně v přírodě a není chráněná, čili není zakázáno ji sbírat.

Čekanku listovou můžete pěstovat podle našeho návodu:

Pro pěstování čekanky je nejlepší slunné až polostinné stanoviště. Rostlina preferuje dobře propustnou a živinami bohatou půdu. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit kompostem nebo dobře uleželým hnojem.

Čekanka se množí zpravidla semeny, která se vysévají přímo do země na jaře nebo na podzim. Semena se mohou vysévat do řádků s dostatečným rozestupem – aspoň 30 cm. Po vyklíčení se sazenice vyjednotí na požadovanou vzdálenost – 20 cm od sebe.

Rostlina se sklízí, když dosáhne potřebné velikosti. Listy se mohou sklízet postupně, přičemž se odebírají vnější listy. Čekanka je hořká zelenina, a někteří lidé preferují méně hořkou chuť, proto se někdy praktikuje bělení čekanky. Před sklizní se na rostliny umístí nějaký předmět (např. květináč nebo speciální kryt), aby měly listy zatemnění a ztratily část své hořkosti.

Čekankové listy nebo puky sklízejte, jakmile dozrají, a ihned spotřebovávejte. Je také možné skladovat je nějakou dobu ve sklepě nebo v lednici, ale vězte, že skladováním přicházíte o mnoho cenných vitamínů.

Čekanka účinky

Čekanka je využívána v různých pokrmech, jako jsou saláty, polévky nebo přílohy. Má vysoký obsah vlákniny a je bohatá na vitamíny (kyselinu listovou, vitamíny A a K) a minerály (hořčík, draslík). Čekanka se používá jako léčivo, protože povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje střevní peristaltiku a díky obsahu kyseliny listové je vhodná i pro nastávající maminky, protože příznivě ovlivňuje vývoj plodu. 

 

Čekankové puky

Čekankové puky jsou mladé, jemné výhonky čekanky, které se konzumují jako zelenina. Mají lahodnou, hořkou chuť a jsou oblíbenou přísadou v různých pokrmech.

Čerstvé saláty: Čekankové puky můžete přidat do salátů spolu s jinou zeleninou, jako jsou rajčata, okurky, papriky nebo listové saláty. Jejich hořká chuť dodá salátu zajímavou dimenzi.

Přílohy: Čekankové puky lze také krátce orestovat nebo lehce opéct na pánvi s trochou oleje a použít jako přílohu k masu nebo rybám. Opečením se mírně zmírní hořká chuť čekanky.

Smoothie: Můžete také přidat čekankové puky do smoothie spolu s dalším ovocem a zeleninou. Hořká chuť čekanky se může prolínat s ostatními chutěmi, vytvářející zajímavou kombinaci.

Příprava vařené čekanky: Čekankové puky lze také vařit. Nejprve je však vhodné je blanšírovat ve vařící vodě po dobu několika minut, aby se zmírnila jejich hořkost. Poté je můžete použít ve vařených nebo dušených pokrmech.

Čekankové puky

Kořen čekanky

Kořen čekanky listové i obecné se využívá hlavně jako náhražka kávy. Z kořene čekanky listové se vyrábí melta (oblíbený nápoj našich babiček, který se může podávat s mlékem nebo Salkem a podává se většinou ke snídani), z čekanky obecné se vyráběla cikorka (v dobách, kdy byl kávy nedostatek, nebo byla příliš drahá). I vy si můžete z kořene čekanky vyrobit kávu, stačí když kořeny necháte uschnout a poté je namelete. Samozřejmě se nikdy nebude jednat o pravou kávu, ale zase si ji mohou dopřát i lidé, kteří nesmí z nějakého důvodu konzumovat kofein.

Káva z čekanky

Káva z čekanky

Káva z čekanky není v pravém slova smyslu kávou, jedná se o náhražku kávy. Jmenuje se melta a připravuje se tak, že přivedete 0,5 litru vodu k varu, pak přisypete 2 lžíce melty a necháte několikrát přejít varem – vzkypět. Potom necháte ještě 3 minuty odstát. Přecedíte a nalijete do hrnečků. Můžete přidat mléko, Slako, cukr nebo třeba med. Podává se teplá a je ideální ke sladkým (koláče, buchty) i slaným snídaním.

Čekankové slazení

Čekankové slazení je tekutá čekanková vláknina používaná ke slazení pokrmů a nápojů. Obsahuje pouze tekutou čekankovou vlákninu a žádné další složky. Celkově obsahuje o 95 % cukru méně než ostatní přírodní sladidla a je tedy vhodná pro diabetiky a všechny, kteří se snaží pár kilo zhubnout.

Čekankové slazení (nebo také čekankový sirup) je vhodné sladidlo i pro děti. Může se použít jako náhražka jiných sirupů (javorového) na palačinky, lívance a jiné sladkosti.

Čekankové sladidlo

Čekanka salát

Čekanka salát

Čekankový salát je skvělým způsobem, jak využít hořkou chuť čekanky a vytvořit osvěžující a chutný pokrm. Zde je jednoduchý recept na přípravu čekankového salátu:

Co budete potřebovat:

  • 2-3 čekanky,
  • 1 menší červenou cibuli,
  • 1 hrušku (nebo jiné ovoce dle vašeho výběru, např. jablko nebo pomeranč),
  • 60 g ořechů (např. vlašské nebo lískové),
  • 60 g sýra (např. plísňový sýr nebo kozí sýr),
  • čerstvou petrželku nebo jinou bylinku podle chuti,
  • olivový olej,
  • citronovou šťávu,
  • sůl a pepř podle chuti.

Postup:

Čekanky omyjte, nakrájejte na tenké plátky a dejte je do mísy.

Oloupejte červenou cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky. Ovoce (např. hrušku) omyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte vše do mísy.

Potom přidejte ořechy (vlašské nebo lískové) a nakrájený sýr, dále nasekanou petrželku nebo jinou bylinku.

Pro přípravu dressingu smíchejte olivový olej, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, sůl a pepř. Dressing přidejte do mísy se směsí čekanky, cibule, ovoce, ořechů a sýra. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a byly obalené v oleji a šťávě.

Salát nechte chvíli rozležet a můžete podávat.

Hnojení zeleniny

Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny

dávkování hnojíku

Jak používat Hnojík

Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.

ovoce a zelenina

Pěstování rostlin podle kategorií

Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Zdroje: