Bodlákovitá vytrvalá rostlina, která se pěstuje jako jednoletá zelenina; podobá se artyčoku.
Kardy patří ke starým kulturním rostlinám a jsou doma ve Středomoří. Náležejí k čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) a od příbuzného artyčoku zeleninového se liší větším vzrůstem. Kardy se pěstují jako chutná zelenina v jednoleté kultuře, jako okrasné rostliny však mohou být při dobré zimní přikrývce víceleté.
Po výsevu v březnu až dubnu se sazenice vysazují v druhé polovině května ve vzdálenostech 1 x 1 m. Také je možný přímý výsev v květnu. Jemné listové řapíky narůstají jen při dostatečné zálivce a dobré výživě.
U rostlin se koncem léta postupně svazují listy a obalují se černou fólií, aby se vybělily řapíky. Kuchyňská příprava řapíků a listových žeber je možná po 3–4 týdnech od začátku bělení.
Před začátkem mrazů se rostliny vyryjí z půdy a založí do tmavého sklepa k vybělení. Tato zelenina vyžaduje hodně práce, proto se málo pěstuje a málokdy se prodává v obchodech.
Známé odrůdy:
Sleva úspěšně uplatněna!
Vaše sleva byla přidána do košíku.