Strupovitost peckovin

Obsah

Strupovitost peckovin, obecná strupovitost peckovin

(Venturia corpophila)

Strupovitost peckovin je choroba způsobená houbou Venturia corpophila, která napadá ovocné stromy a keře z čeledi růžovitých. Nejčastěji se tato choroba vyskytuje na broskvoních a meruňkách, ale můžete se s ní setkat na mandloních a dalších.
 
Symptomy infekce touto houbou zahrnují vznik hnědých skvrn na plodech (nejčastěji u stopky) a listech rostlin. Tyto skvrny se postupně zvětšují a mohou se stát celkově tmavšími. Postižené plody rychle hnijí nebo praskají a jsou zdeformované. Skvrny mohou vznikat i na letorostech, na listech pak může docházet k vypadávání pletiv uvnitř skvrn.
 
Choroba strupovitost peckovin se obvykle šíří v období deštivého počasí, kdy jsou rostliny vlhké, nebo při velkých teplotních výkyvech. Patogen přezimuje na letorostech nebo v kůře. K infekci pak dochází 3 až 4 týdny po odkvětu.
 
Prevence spočívá v tom, že je třeba kontrolovat a odstraňovat infikované části stromů a keřů. V případě, že se choroba objeví na rostlině, je možné použít postřik fungicidem, aby se zabránilo dalšímu šíření této choroby. 
Strupovitost peckovin na plodu meruňky

Strupovitost peckovin zdravotní rizika, strupovitost peckovin - lze konzumovat?

Jestliže jsou plody napadené strupovitostí, mají na sobě nevzhledné skvrny, často praskají a později je za deštivého počasí může napadnout i moniliová hniloba způsobená houbou Monilia laxa (viz samostatný článek). Plody jsou samozřejmě nekvalitní, nedají se prodávat, jsou hůře zpracovatelné. Plody napadené hnilobou nejsou vůbec konzumovatelné a při jejich konzumaci hrozí zdravotní rizika! Plody, které jsou zdeformovány jen skvrnami, je možné v domácích podmínkách oloupat a uvařit z nich například marmeládu, džem nebo kompot.

Meruňkový džem

Obecná strupovitost peckovin kdy stříkat

Ačkoliv nejlepší ochranou je prevence, tedy nakupovat odolné odrůdy (z meruněk téměř všechny kromě kultivaru Paviot), udržovat vzdušné koruny stromů a porosty vůbec, výběr stanoviště a pozemku, kde není tak často deštivé počasí, někdy je potřeba sáhnout i po chemickém postřiku. Postřikovat můžete povolenými postřiky, nejlépe 3 až 4 týdny po odkvětu.

Mezi povolené postřiky patří:

  • Baycor 25 WP (bitertanol) – 0,1 %,
  • Dithane M 45 (mancozeb) – 0,2 až 0,3 %,
  • Rovral 50 WP (iprodione) – 0,1 %.

Přesto mějte stále na paměti, že chemické postřiky mohou být potenciálně nebezpečné pro člověka, zvířata i přírodu kolem.

Vždy používejte ochranné pomůcky, jako jsou ochranné brýle, ochranné rukavice a ochranný oděv.

Při aplikaci postřiků nejezte, nepijte a nekuřte.

Postřiky provádějte jen za bezvětrného počasí nebo maximálně za mírného vánku.

 

Strupovitost peckovin ochrana

Nejlepší možností, jak se vyhnout houbovým chorobám, mezi které patří i strupovitost peckovin, je však důsledné používání organických hnojiv místo hnojiv chemických. Tato hnojiva totiž nejenže dodají rostlinám všechny potřebné živiny, aniž by je přehnojila nebo popálila, ale navíc způsobí, že rostliny jsou mnohem více soběstačné v boji proti chorobám a škůdcům. Proto místo fungicidních prostředků doporučujeme ovocné dřeviny hnojit Hnojíkem. Toto přírodní organické hnojivo totiž obsahuje lehký poměr svlečků moučných červů. Jestliže použijete Hnojík po celou sezonu, nejspíše omezíte i výskyt strupovitosti peckovin u náchylných stromů.

Repelentní účinek proti škůdcům má na svědomí chitin, který je obsažen ve svlečcích. Chitin je přírodní biopolymer, který se nachází v exoskeletu hmyzu, korýšů a dalších bezobratlých, ale také v buněčných stěnách některých hub. Je velmi odolný a může poskytnout různé výhody rostlinám, pokud se používá jako doplněk.

Jedním z klíčových způsobů, jak chitin posiluje rostliny, je podpora jejich imunitního systému. Rostliny mají schopnost rozpoznávat chitin jako signál přítomnosti škůdců nebo chorob. To může vyvolat obrannou reakci, známou jako „indukovaná systémová rezistence“ (ISR). Když se rostliny setkají s chitinem, mohou aktivovat geny související s obranou a produkovat obranné chemikálie, které jim pomáhají lépe odolávat útokům škůdců a chorob.

Další způsob, jakým může chitin posilovat rostliny, je jeho schopnost podporovat růst prospěšných mikroorganismů v půdě, jako jsou chitinolytické bakterie. Tyto bakterie rozkládají chitin na jednodušší sloučeniny, které rostliny mohou využít jako zdroj živin. Současně tyto bakterie mohou konkurovat patogenním organismům, což snižuje riziko chorob rostlin.

Navíc chitin může zlepšovat strukturu půdy tím, že podporuje tvorbu agregátů půdních částic, což může zlepšit propustnost půdy pro vodu a vzduch a také zlepšit schopnost půdy zadržovat živiny.

Hnojivo můžete použít jako sypké a zapravit jej do půdy, nebo jako roztok, kterým můžete ovocné stromy zalévat nebo v případě potřeby i postříkat. Vždy dbejte pokynů na obalu. Nepřekračujte doporučené dávkování a postřik z hnojiva používejte maximálně 3x týdně.

Jak se zbavit škůdců a léčit rostliny

Exlixír na škůdce ze svleček

Pokud se potýkáte s odstraněním škůdců a právě jste narazili na Hnojík.cz, tento způsob přípravy výluhu je pro vás tou nejlepší volbou. Jedná se o nejúčinnější metodu, která zafunguje na jakýkoliv problém. Výluh aplikujte třikrát týdně na napadené rostliny tak, že je celé pokropíte. Kromě toho zahrabte trošku svleček kolem kořenů rostlin, a zbavíte se tak i těch nejodolnějších škůdců bez použití chemie.

Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny

dávkování hnojíku

Jak používat Hnojík

Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.

ovoce a zelenina

Pěstování rostlin podle kategorií

Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Zdroje: