Strupovitost peckovin
Obsah
Strupovitost peckovin, obecná strupovitost peckovin
(Venturia corpophila)

Strupovitost peckovin zdravotní rizika, strupovitost peckovin - lze konzumovat?
Jestliže jsou plody napadené strupovitostí, mají na sobě nevzhledné skvrny, často praskají a později je za deštivého počasí může napadnout i moniliová hniloba způsobená houbou Monilia laxa (viz samostatný článek). Plody jsou samozřejmě nekvalitní, nedají se prodávat, jsou hůře zpracovatelné. Plody napadené hnilobou nejsou vůbec konzumovatelné a při jejich konzumaci hrozí zdravotní rizika! Plody, které jsou zdeformovány jen skvrnami, je možné v domácích podmínkách oloupat a uvařit z nich například marmeládu, džem nebo kompot.

Obecná strupovitost peckovin kdy stříkat
Ačkoliv nejlepší ochranou je prevence, tedy nakupovat odolné odrůdy (z meruněk téměř všechny kromě kultivaru Paviot), udržovat vzdušné koruny stromů a porosty vůbec, výběr stanoviště a pozemku, kde není tak často deštivé počasí, někdy je potřeba sáhnout i po chemickém postřiku. Postřikovat můžete povolenými postřiky, nejlépe 3 až 4 týdny po odkvětu.
Mezi povolené postřiky patří:
- Baycor 25 WP (bitertanol) – 0,1 %,
- Dithane M 45 (mancozeb) – 0,2 až 0,3 %,
- Rovral 50 WP (iprodione) – 0,1 %.
Přesto mějte stále na paměti, že chemické postřiky mohou být potenciálně nebezpečné pro člověka, zvířata i přírodu kolem.
Vždy používejte ochranné pomůcky, jako jsou ochranné brýle, ochranné rukavice a ochranný oděv.
Při aplikaci postřiků nejezte, nepijte a nekuřte.
Postřiky provádějte jen za bezvětrného počasí nebo maximálně za mírného vánku.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Rod, Jaroslav: Choroby a škůdci na zahradě. Grada, Praha 2017
- www.wikipedia.org
- www.ireceptar.cz
- www.abecedazahrady.cz
- www.sazenicka.cz
- www.agromanual.cz