Máta peprná (Mentha piperita)
Víceletá léčivá rostlina s charakteristickou vůní; kříženec máty zelené a máty vodní.
- Stanoviště: kyprá vlhká půda, slunná až polostinná poloha
- Výška: 50–60 cm
- Doba kvetení: červen–srpen
- Množení: kořenovými odnožemi (stolony) nebo řízky
Prapůvodní formy máty peprné pocházejí patrně ze Středomoří a z Dálného východu. Již ve starověku byly ceněny různé druhy máty jako léčivé rostliny a osvěžující koření. Máta peprná vznikla teprve koncem 17. století jako mezidruhový kříženec máty zelené (Mentha spicata) a máty vodní (Mentha aquatica) i některých dalších druhů. Brzy se zjistilo, že tento náhodný hybrid má schopnost tvořit a hromadit mentol. Tak se vytvořily záhy rozsáhlé kultury, z nichž největší jsou v Severní Americe.


V Anglii je máta peprná oblíbeným kořením, používaným v mnoha variantách. Tam vznikla i vynikající odrůda Mitcham. Máta peprná neroste planě a množení semeny tedy nepřichází v úvahu. Patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Kořeny rostou ploše a vytvářejí četné nadzemní i podzemní odnože, proto musíme v zahradě dbát, abychom ji udrželi v určitých mezích. Vzpřímené, více či méně rozvětvené stonky jsou nejprve v horní části čtyřhranné a nesou křižmo vstřícné, špičatě oválné listy tmavozelené barvy.
Zvláště u odrůdy Mitcham mají stonky a listy červenofialový nádech. Růžově fialové květy jsou sestaveny v klasovitých květenstvích, celá rostlina má příjemnou osvěžující vůni. Účinné součásti, jmenovitě éterický olej (s již zmíněným mentolem), třísloviny a hořké látky, jsou však obsaženy skoro výlučně v listech, které je nutno sklízet před rozkvětem.
Pěstování
Pro pěstování v zahradě je nejlépe si opatřit několik odrůdově pravých kořenových odnoží, které se zasadí na jaře mělko a nepříliš hustě (s odstupem řádků asi 30 cm) do vlhké humózní půdy. Protože tato skupina rostlin má silný sklon ke křížení a kromě toho se posunuje podobně jako jahody, měla by se máta peprná každé tři roky znovu vysadit.
Škůdci
Škůdci čerstvě položených stolonů jsou drátovci (nutno zasypat chemickým přípravkem) a houba rez mátová, kterou můžeme omezit silným sestřiháním rostlin.
Během sezóny je možné provést dva až tři hlavní sklizňové řezy, avšak mezitím lze samozřejmě stříhat menší porce pro okamžitou spotřebu. V tuhých zimách potřebuje máta trochu ochrany před mrazem.
Využití
V anglické kuchyni se čerstvými mátovými lístky zjemňují saláty, omáčky a polévky a koření se jimi jehněčí i další masité pokrmy. Olej z máty peprné se zpracovává v cukrářském a lihovarnickém průmyslu. Také ve farmacii má máta peprná významné a mnohostranné uplatnění, podobně jako heřmánek.
Účinky
Účinnou obsahovou látkou je fefermintový olej s mentolem. Uvolňuje například křeče, působí dezinfekčně a tiší bolesti, mírní žaludeční a střevní potíže (pro citlivý žaludek je mírně dráždivý!). Osvěžující, avšak zároveň anestezující a dávicí účinek mentolu působí blahodárně při infekcích dýchacích cest. Doporučenou odrůdou je Mentha piperita Mitcham.