Obsah
Kopřiva - léčivka, na kterou se zapomíná
(Urtica)
Kopřiva (Urtica) je rostlina, která je známá svými žahavými chlupy, které obsahují její listy. Existuje několik druhů kopřiv, nejznámější je kopřiva dvoudomá, ale většina má tyto společné znaky:
Listy: Kopřivové listy jsou obvykle střídavé a mají zubaté okraje. Jsou nejčastěji srdcovitého tvaru, ale to závisí na konkrétním druhu kopřivy. Listy jsou pokryty jemnými chlupy, které obsahují žahavé látky, které obvykle působí podráždění kůže. TIP: Jdete-li sbírat kopřivy, vezměte si rukavice.
Chlupy: Kopřivové chlupy jsou mikroskopické trichomy, které obsahují štiplavé látky, včetně histaminu, acetylcholinu a serotoninu. Tyto látky způsobují pálení a svědění, pokud se dostanou do kontaktu s kůží.
Květy: Květy kopřivy jsou obvykle nenápadné a mohou být uspořádány v hroznech nebo klasech. Barva květů je obvykle zelená, žlutá nebo hnědá.
Stonek: Stonek kopřivy může být hranatý a obsahuje chlupy podobné těm na listech.
I když je kopřiva známá svými žahavými chlupy a mnoho lidí se snaží vyhýbat jejím dotykům, je nutné připomenout, že kopřiva má také mnoho léčivých vlastností a byla a dosud je využívána v lidovém léčitelství a kulinářství. Kopřiva je totiž bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Můžete ji přidávat do různých pokrmů, polévek či čajů, ale při manipulaci s ní je třeba být opatrný.
Kopřiva účinky
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) má dlouhou historii v lidovém léčitelství a je známá pro své různé léčivé účinky:
Detoxikace a čištění organismu: Kopřiva působí jako diuretikum, což znamená, že může podporovat tvorbu moči a odstranění toxických látek z těla. To je užitečné zejména při detoxikaci organismu.
Výživová hodnota: Kopřiva obsahuje mnoho důležitých živin, včetně vitamínů (A, C, K), minerálů (železo, vápník, draslík) a antioxidantů. Tyto látky přispívají k celkovému zdraví.
Podpora krevního oběhu: Některé látky obsažené v kopřivě podporují zdravý krevní oběh a pomáhat udržovat normální krevní tlak.
Podpora kloubů: Kopřiva byla tradičně používána k úlevě od bolesti kloubů a zánětů. Obsahuje látky, které mohou pomoci zmírňovat záněty.
Antialergické vlastnosti: Kopřiva může mít pro některé jedince antialergické účinky a je užitečná při léčbě alergických reakcí.
Podpora trávicího systému: Kopřiva má pozitivní vliv na trávicí systém a může pomoci při problémech s trávením, jako jsou například zažívací potíže, plynatost nebo nadýmání.
Široké využití v tradičním léčitelství: V tradičním léčitelství byla kopřiva využívána k léčbě různých stavů, včetně ekzémů, artritidy, dny, únavy a dalších. Dnes je kopřiva nejčastější volbou pro jarní detox organismu.
UPOZORNĚNÍ: Před jakýmkoli užíváním léčivých bylin, včetně kopřivy, je vždy vhodné konzultovat léčbu s lékařem, zejména pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte jakékoliv léky.
Kopřiva na vlasy
Jednou z možností, jak využít široké působení kopřivy, je zlepšit si díky ní lesk a pevnost vlasů. Odvar z kopřivy použitý po umytí vlasů šamponem dodává vlasům všechny potřebné vitamíny.
Jak si odvar připravit?
Stačí natrhat hrst listů nebo natí kopřivy, přelít vroucí vodou a nechat asi 15 minut odstát. Odvar pak přecedíme přes cedník a necháme zchladnout. Vlasy umyjeme běžným způsobem a jako poslední aplikujeme spláchnutí kopřivovým odvarem. Poté již vlasy neoplachujeme ani vodou a necháte působit a uschnout. Nejlépe je nepoužívat fén. Vlasy jsou již po prvním použití pevnější a lesklejší, po pravidelném používání vidíte jejich zlepšení ve struktuře i lesku.
POZOR: Kopřivový odvar je vhodný pro světlé i tmavé vlasy.
Kopřiva recept
Kopřiva je také skvělým doplňkem do různých pokrmů, zejména do salátů, polévek a omáček. Při sběru kopřiv do jídla byste měli být opatrní, abyste se vyhnuli žahavým chlupům. Kopřivu lze použít v čerstvé nebo sušené formě. A my vám přinášíme recepty na kopřivový salát a kopřivovou polévku.
1. Kopřivový salát:
Ingredience:
- Čerstvé kopřivy (mladé listy)
- Cherry rajčata, nakrájená na čtvrtky
- Sýr feta, nasekaný na kostičky
- Ořechy (např. vlašské nebo piniové)
- Olivový olej
- Balzamikový ocet
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Kopřivy omyjte a nakrájejte na menší kousky.
- Smíchejte kopřivy, cherry rajčata, sýr feta a ořechy ve velké misce.
- Přidejte olivový olej, balzamikový ocet, sůl a pepř podle chuti. Promíchejte.
- Podávejte okamžitě a ozdobte dalšími ořechy a kousky sýra feta.
2. Kopřivová polévka:
Ingredience:
- Čerstvé kopřivy (mladé listy)
- Brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- Cibule, nasekaná
- Voda
- Popř. masox (zeleninový)
- Máslo
- Sůl a pepř podle chuti
- Kysaná smetana na ozdobení (volitelné)
Postup:
- Na pánvi rozehřejte máslo a osmažte nasekanou cibuli.
- Přidejte nakrájené brambory a smažte je krátce.
- Přidejte kopřivy a nechte je krátce podusit.
- Přidejte vodu a přiveďte k varu. Můžete přidat rozdrolený masox.
- Vařte až do doby, než jsou brambory měkké. Osolte a opepřete podle chuti.
- Polévku můžete podávat ozdobenou kopečkem kysané smetany.
Okrasná kopřiva / Africká kopřiva pěstování
Kromě výše uvedené léčivé kopřivy dvoudomé se na svých zahradách často setkáváte s okrasnými kopřivami. Říká se jim také africké. Co to je a jak je pěstovat? Africká kopřiva nemá botanicky nic společného s kopřivami, jedná se správně o rostlinu jménem pochvatec šišákovitý (lat. Plectranthus scutellarioides). Původem pochází z jihovýchodní Asie a Austrálie. Je velmi oblíbenou okrasnou rostlinou, která se dá pěstovat doma i venku.
Jedná se o vytrvalou stálezelenou bylinu, která má přímý nebo vystoupavý stonek, jenž může na bázi i dřevnatět. Tato rostlina dorůstá do výšky 50–75 cm, výjimečně až do 150 cm. Lodyha je čtverhranná, lodyžní listy lehce masité, vstřícné, řapíkaté, špičatě vejčité. Jak v přírodě, tak mnohem více u šlechtěných odrůd nabývají listy široké škály odstínů barev, a to od zelené přes bílou, krémovou, žlutou, růžovou nebo červenou až po tmavě fialovou, navíc v mnoha různých barevných přechodech.
Co se týče pěstování, je to nenáročná rostlina, která však není mrazuvzdorná, a tak bude potřebovat na zimu zazimovat v nějaké místnosti, kde nemrzne. Jinak potřebuje slunné stanoviště, dostatek vláhy, množí se velmi jednoduše řízkováním. Ani doma ji však nenechávejte ve stínu, neboť by ztratila vybarvení listů.
Hnojení bylinek a koření
- Můžete posypat kolem rostlin ve slabé vrstvě.
- Vylouhujte Hnojík a zalévejte s ním okolo rostlin, nebo rostliny výluhem postříkejte.
- Pokud máte rostliny nemocné, nebo napadné škůdcem, tak přidejte k výluhu svlečky. Použijte zálivku i jako postřik 3x v jednom týdnu na napadené rostliny a zalejte zálivkou 1x v týdnu.
Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny
Jak používat Hnojík
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Pěstování rostlin podle kategorií
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Nákup na eshopu
Další zajímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- www.wikipedia.org
- www.ireceptar.cz
- www.abecedazahrady.cz
- www.sazenicka.cz
- www.agromanual.cz