Obsah
Hořčice - pojmenování pro rostlinu i pochutinu
(Sinapis)
S pojmem hořčice jste se určitě setkali, minimálně když si kupujete párek v rohlíku, tradiční otázka bývá, zda ho chcete s kečupem, nebo s hořčicí.
Hořčice je ale původně název pro bylinu nebo rostlinu, která patří do čeledi brukvovité a velmi se podobá řepce olejce. Je to jednoletá rostlina, která má široké využití – jednak jako medonosná rostlina, jež přilákává včely a další opylovače, jednak se její semena zpracovávají v potravinářském průmyslu právě na různé typy hořčic, které se podávají nejen k párku v rohlíku, ale k mnoha jiným pokrmům.
Kromě hořčice seté, která je právě vhodná na výrobu plnotučné a dalších hořčic, existuje ještě hořčice polní/rolní, která je spíše plevelem, ale také slouží včelám, čmelákům a motýlům jako zdroj potravy. Bohužel tato se nedá využít ani jako pícnina neboli krmivo pro hospodářská zvířata, protože dráždí jejich zažívací trakt.
Hořčice setá = hořčice bílá
Hořčice setá (Sinapis alba) je rostlina, která se pěstuje pro semena, ze kterých se vyrábí hořčice. Říká se jí i hořčice bílá nebo bělohořčice setá.
Jak hořčice setá vypadá
- Celkový habitus rostliny: Hořčice setá je jednoletá rostlina, která dorůstá výšky obvykle od 60 do 120 cm.
- Listy: Jsou střídavé, peřenodílné, se zubatými okraji.
- Květy: Mají čtyři lístky a jsou bledě žluté až světle žluté barvy. Květy jsou uspořádány v hroznech.
- Plody: Plodem jsou válcovité šešulky obsahující semena. Semena jsou malá, kulatá a mají světle hnědou barvu.
Jak se tento typ hořčice pěstuje
- Místo: Hořčice setá je nenáročná rostlina, která roste na nejrůznějších typech půd. Preferuje slunné a teplé stanoviště.
- Příprava půdy: Před výsadbou je vhodné půdu dobře připravit. Hořčice prosperuje na půdách s dobrou drenáží a pH kolem 6,0–7,5.
- Výsev: Setí hořčice se provádí buď přímo na stanoviště, nebo do semenáčů a následně se výsadba přesazuje. Optimální teplota pro klíčení je kolem 10–15 °C. Druhý způsob je vhodný pro domácí pěstování, kdy nechcete z hořčice vyrábět plnotučnou hořčici ve větším množství.
- Vzdálenost: Pro dosažení optimálního růstu je vhodné zachovávat mezi rostlinami vzdálenost asi 15–20 cm.
- Zálivka: Rostlina potřebuje pravidelnou zálivku, zejména v době klíčení a počátečního růstu. Při dlouhodobém suchu je důležité udržovat dostatečnou vlhkost půdy.
- Hnojení: Před výsadbou nebo při výsevu je možné přidat do půdy kompost nebo jiné organické hnojivo. V našich podmínkách se osvědčil Hnojík.
- Sklizeň: Sklizeň probíhá, jakmile šešulky začnou hnědnout. Rostliny se pak sklízejí a suší, a po usušení se z nich získávají semena, která se dají používat samostatně (hořčičné semínko se přidává například při zavařování okurek), nebo se z nich vyrábějí další pochytiny.
Hořčice setá je pěstována hlavně pro výrobu hořčice, ale je také využívána jako zelené hnojení nebo pícninová plodina. Je důležité dodržovat správné postupy pěstování a poskytovat rostlinám potřebné podmínky pro pěstování, abychom dosáhli dobré kvality semen.
Hořčice polní = hořčice rolní
- Hořčice polní, jinak také hořčice rolní je spíše plevelnou rostlinou. Je to také jednoletá rostlina, podobně jako hořčice setá. Hořčici seté je podobná, ale přesto má některé odlišné znaky:
Celkový habitus rostliny: Dorůstá obvykle do výšky 30–80 cm. Má vzpřímený a rozvětvený vzhled. Rychle roste a dobře se přizpůsobuje různým typům půd.
Listy: Listy hořčice polní jsou střídavé, peřenodílné a mají zubaté okraje. Jsou podobné listům hořčice seté.
Květy: Květy hořčice polní jsou světle žluté až sytě žluté barvy. Stejně jako u hořčice seté jsou květy uspořádány v hroznech.
Plody: Plodem jsou šešulky, které obsahují semena. Semena jsou kulatá a mají hnědou barvu.
Hořčice polní je plevelná rostlina, která se může vyskytovat v zemědělských plodinách (nejčastěji obilí) a neobdělávaných oblastech. Rostlina je známá svou schopností rychle kolonizovat nevyužitá místa. Vzhledem k její schopnosti rychlého růstu a adaptace je hořčice polní považována za nežádoucí rostlinu na polích, kde bere živiny pěstovaným plodinám.
Hořčice plnotučná a další druhy hořčice
Výroba plnotučné hořčice zahrnuje několik kroků, a to zejména zpracování a mletí hořčičných semen. Na hořčici jsou potřeba obvykle aspoň tyto dvě suroviny:
- Hořčičná semena: Obvykle jsou používána semena hořčice bílé (Sinapis alba) nebo hnědé (Brassica juncea).
- Ocet: Je nutný pro dosažení kyselé chuti.
Hořčice se pak vyrábí následujícím postupem: Hořčičná semena jsou mleta najemno. Mletá semena se smíchají s octem a dalšími přísadami podle receptury. Někdy se přidává i sůl a cukr. Směs se ponechá kvasit, aby došlo k rozvoji typické chuti a aromatu. Fermentace trvá několik dní až týdnů. Když je dosaženo požadované chuti, směs je zahřáta, aby se enzymy zničily a fermentace je zastavena. Hotová hořčice se balí do sklenic nebo lahviček a připravena k distribuci.
Další druhy hořčice
Kromě plnotučné hořčice existuje na trhu mnoho jiných druhů hořčice. Záleží na konzistenci, hrubosti namletí i přidaných přísadách. Některé z druhů jsou tyto:
Dijonská hořčice: Její základní ingrediencí jsou bílá hořčičná semena, víno (často bílé) a ocet. Dijonská hořčice má hladší konzistenci a jemnější chuť než tradiční plnotučná hořčice.
Alsaská hořčice – tato hořčice je jemně sladká a přidávají se do ní i bylinky. Je jednou z nejjemnějších francouzských hořčic.
- Bretonská hořčice – další francouzská hořčice, tentokrát jsou zvláštní přísadou mořské řasy.
- Kremžská hořčice – hořčice pochází z rakouského města Kremže a vyrábí se z hrubě mletých žlutých a hnědých hořčičných semínek, cukru, soli, nezkvašeného vinného moštu a vinného octa.
Králík na hořčici - recept, který si oblíbíte
A aby nezůstalo jen u slov, přinášíme vám oblíbený recept, kde hořčici využijete na 100 %.
Co budete potřebovat:
- 1 králík (rozporcovaný na jednotlivé porce)
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky medu
- 2 stroužky česneku (nakrájené na tenké plátky)
- čerstvý tymián (podle chuti)
- sůl a pepř podle chuti
Jaký je postup:
Příprava marinády: V misce smíchejte plnotučnou hořčici, dijonskou hořčici, olivový olej, med, česnek, čerstvý tymián, sůl a pepř. Tato směs bude marinádou pro králíka.
Marinace králíka: Kusy králíka položte do hluboké misky nebo pekáče a potřete je marinádou. Ujistěte se, že jsou všechny části králíka dobře pokryty marinádou. Nechte králíka marinovat alespoň 30 minut nebo ideálně přes noc v lednici, aby mohl dobře vsáknout vůni a chuť všech ingrediencí.
Předehřejte troubu na 180 °C.
Pečení králíka: Přeneste kusy králíka s marinádou do pekáče a pečte v předehřáté troubě asi 45-60 minut nebo dokud maso není měkké a dobře propečené. Během pečení můžete králíka občas přelít marinádou.
Podávání: Jídlo podávejte teplé, ozdobené čerstvým tymiánem. Můžete ho podávat s rýží, bramborovým pyré nebo zeleninovým přílohami podle vaší chuti.
Tento recept poskytuje kombinaci sladké a pikantní chuti díky kombinaci plnotučné a dijonské hořčice a medu.
Hnojení bylinek a koření
- Můžete posypat kolem rostlin ve slabé vrstvě.
- Vylouhujte Hnojík a zalévejte s ním okolo rostlin, nebo rostliny výluhem postříkejte.
- Pokud máte rostliny nemocné, nebo napadné škůdcem, tak přidejte k výluhu svlečky. Použijte zálivku i jako postřik 3x v jednom týdnu na napadené rostliny a zalejte zálivkou 1x v týdnu.
Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny
Jak používat Hnojík
Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.
Pěstování rostlin podle kategorií
Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.
Nákup na eshopu
Další zajímavé články
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- www.wikipedia.org
- www.ireceptar.cz
- www.abecedazahrady.cz
- www.sazenicka.cz
- www.agromanual.cz