Bez černý
Obsah
Bez černý - co o něm víme
(Sambucus nigra)
Bez černý (Sambucus nigra) je strom nebo keř, který je považován za domácí druh v Evropě, Severní Americe a některých částech Asie. Má výrazné černé bobule, které jsou jedlé (pokud se uvaří) a které se často používají při vaření a pečení. Bez černý je známý také pro své léčivé vlastnosti a je součástí tradičního léčitelství.
Bobule bezu černého jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Jsou často používány k přípravě džemů, sirupů, kompotů, vína a různých druhů dezertů. Mají charakteristickou sladkou chuť a mohou být neměly by být konzumovány čerstvé, a to nejen proto, že v této formě mohou být mírně projímavé; mohou být totiž až jedovaté.
Kromě kulturního využití v kuchyni má bez černý také tradiční využití v lidovém léčitelství. Různé části rostliny, včetně květů, bobulí a kůry, se používají pro své potenciální zdravotní výhody. Obsahují bioaktivní látky, jako jsou flavonoidy a fenolické sloučeniny, které mají protizánětlivé, antioxidantní účinky a povzbuzují imunitu člověka.
Je však důležité poznamenat, že před použitím rostliny bezu černého pro léčebné účely byste se měli poradit se zdravotním odborníkem, protože neexistuje dostatek klinických studií, které by potvrdily její účinnost a bezpečnost v medicínském kontextu. Navíc některé části rostliny, zejména listy a větvičky, obsahují látky, které mohou být mírně jedovaté, a proto by se měly při přípravě léčivých přípravků správně zpracovávat.
Černý bez květ
Květy černého bezu sbíráme na jaře, jakmile rozkvetou. Sbíráme jen plně rozvité květy, ale nesmí být překvetlé. Sbíráme nejraději za slunného počasí, dopoledne nebo brzy odpoledne, protože večer už jsou květy unavené a zavírají se.
Květy můžeme sušit na bedýnkách vyložených pečicím papírem – venku na chráněném místě nebo i doma (u topení apod.). Suché květy se hodí na zimu na čaj, který zmírňuje nachlazení, rýmu, kašel i horečku.
Z čerstvých květů si můžeme připravit čerstvou bezovou šťávu: Stačí pár květů dá do velkého džbánu, zalít studenou vodou, přidat med nebo třtinový cukr a kolečko citronu. Šťávu podáváme vychlazenou a čerstvou, je velmi osvěžující za horkého počasí.
Z květů se také připravují kosmatice – obalené květy černého bezu. Nasbíráme velká květenství, zbavíme je broučků a případných dalších nečistot, omyjeme je opatrně vodou a osušíme. Připravíme si těstíčko – z mléka, vajec a mouky + soli tak, aby bylo tekuté, ale drželo na květech. Květy obalujeme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s chlebem nebo bramborem a domácí tatarkou.
Černý bez účinky
Černý bez má mnoho blahodárných účinků:
Antioxidant: Černý bez obsahuje vysoké množství antioxidantů, jako jsou flavonoidy a antokyany. Tyto látky pomáhají chránit tělo před volnými radikály a snižují oxidativní stres, který je spojen s různými zdravotními problémy.
Posílení imunity: Černý bez má imunomodulační účinky a může pomoci posílit imunitní systém. Bylo zjištěno, že extrakt z černého bezu stimuluje produkci imunitních buněk a protilátek, což může přispět k obraně proti infekcím.
Protizánětlivé účinky: Různé složky černého bezu mají protizánětlivé vlastnosti a mohou pomoci snižovat záněty v těle. To může být užitečné při podpůrné terapii při zánětlivých onemocněních, jako je artritida.
Symptomatická úleva při nachlazení a chřipce: Extrakt z černého bezu byl tradičně používán k léčbě příznaků nachlazení a chřipky. Může pomoci zmírnit bolest v krku, uvolnit nosní kongesci a snížit zánět dýchacích cest.
Možné protirakovinné účinky: Některé studie naznačují, že látky obsažené v černém bezu mohou mít protirakovinný potenciál. Například flavonoidy ve černém bezu byly spojovány se sníženým rizikem vzniku určitých typů rakoviny, jako je rakovina prsu, střeva nebo plic.
Černý bez pěstování
Černý bez se obvykle nepěstuje na zahradě, protože je to planý strom či keř, který najdete všude v přírodě. Někdy se ale může stát, že se vám nějaká rostlinka na zahradě vysemení a vám keř vyroste. Nebo si můžete koupit různé kultivary černého bezu – například růžově kvetoucí Black Beauty.
Černý bez se pěstuje velmi jednoduše, protože je nenáročný. Potřebuje jen slunné nebo polostinné stanoviště, bohatou půdu, která může být písčitá, hlinitá i jílovitá, občasnou zálivku a důkladný řez, protože se silně rozrůstá.
Černý bez nemusíte nijak zvlášť ošetřovat, je plně mrazuvzdorný. Můžete si užít jeho květy a plody a spotřebovat je v kuchyni nebo v domácí lékárně.
Hnojení bezu černého
Bez černý v přírodě žádné přihnojování nepotřebuje, ale v zahradě mu můžete přilepšit kompostem nebo Hnojíke, zvláště jestli chcete mít hodně květů a plodů.
Jediné, na co byste si měli u bezu dát pozor, je to, že na něj často útočí mšice. A nenechte se zmást, mravenci, kteří se tváří, jako že mšice sbírají a jedí, z nich jen získávají šťávu a pěstují si je právě na bezu.
Vhodnou ochranou je přilákat do zahrady slunéčka sedmitečná nebo lumíky, kteří se mšicemi živí. Další možností je pověsit na strom bezu domeček pro škvora, který vyrobíte z plechovky, kterou vyplníte slámou, protože škvor je taky predátor pro mšice.
Na plody potom na podzim často chodí ptáci. Můžete je sklidit dříve, než vám je ptáci spořádají, anebo se s nimi rozdělit.
Pokud bez prořežete nebo dokonce uřežete na jaře u země, vyrazí si znovu a vy jej takto omladíte.
Sirup z květů černého bezu
Pokud se nespokojíte s čerstvou šťávou z květů z černého bezu, můžete si připravit sirup. Je to velmi jednoduché a vydrží vám minimálně celé léto.
Budete potřebovat: několik hrstí květů černého bezu, 2 litry vody a 1 kg cukru + 1 citron nebo 1 kyselinu citronovou.
Postup:
Černý bez zalijte vroucí vodou a nechte stát do dalšího dne. Potom přeceďte, šťávu zahřejte, přidejte cukr a citron nebo kyselinu citronovou a vařte asi 20 minut. Pak naplňte do čistých vymytých sklenic a nechte vychladnout. Popište a uchovávejte v suchu a chladu.
Sirup z černého bezu
Sirupem z černého bezu se rozumí sirup z bobulí černého bezu. Natrhejte si zralé bobule a omyjte je, zbavte je broučků a nečistot a otrhejte je ze stopek. Nejlepší je bobule rozemlít na strojku na maso nebo na na rybíz, abyste se zbavili peciček. Potom rozemletou hmotu nařeďte vodou asi 1:1, přidejte cukr a šťávu z jednoho citronu nebo kyselinu citronovou. Vařte asi 20 minut, dokud šťáva trochu nezhoustne. Nalijte ji do čistých vymytých sklenic a nechte vychladnout. Uchovávejte v chladu a suchu, po načnutí v lednici. Uzavřená vydrží asi 0,5 roku.
Marmeláda z černého bezu
Marmeláda z černého bezu je další možností, jak zpracovat bobule černého bezu. V podstatě můžete postupovat stejně, jako když vaříte sirup, jen místo cukru přidejte želírovací cukr (2:1, 1:1) anebo k obyčejnému cukru želírovací prostředek (1 na litr marmelády). Vařte marmeládu nejméně 20 minut, nebo dokud nezačne želírovat – to poznáte zkouškou na talířek – kápněte lžičku marmelády na malý porcelánový talířek, jakmile ihned zhoustne, je marmeláda hotová.
Marmeládu naplňte do malých skleniček, zavíčkujte je, otočte dnem vzhůru na 5 minut, pak zase zpět a nechte vychladnout. Popište a uskladněte ve spíži nebo ve sklepě. Načnutou marmeládu skladujte v lednici.
Likér z čeného bezu
Výroba domácího likéru z černého bezu je relativně jednoduchá a může být i docela zábavná, zvláště když k tomu přizvete celou rodinu. Zde vám přinášíme základní postup, jak vyrobit likér z černého bezu:
Co budete potřebovat:
- 500 g černého bezu (bobule),
- 500 ml vody,
- 400 g cukru,
- 500 ml vodky nebo jiného silného alkoholu,
- 1 citron (šťáva a kůra),
- skleněnou nádobu s víkem (například uzavíratelnou sklenici).
Postup:
Černý bez omyjte a odstraňte stopky z bobulí. Bobule můžete před použitím také lehce rozmáčknout, aby uvolnily šťávu a chuť, nebo namlít jako v předchozích receptech.
Ve velkém hrnci smíchejte vodu a cukr. Ohřívejte na středním ohni, dokud se cukr úplně nerozpustí, a nechte směs vařit asi 5 minut. Pak odstraňte hrnec z ohně a nechte cukrový sirup vychladnout.
Když je sirup dostatečně vychlazený, přidejte do něj bobule černého bezu, citronovou šťávu a kůru. Promíchejte, aby se všechny složky spojily.
Přelijte směs do skleněné nádoby a zavřete ji pevně. Skladujte na tmavém a chladném místě (například ve skříni) po dobu nejméně 2 týdnů. Během této doby se chutě budou prolínat a likér bude získávat na intenzitě.
Po dvoutýdenním zrání likér přefiltrujte přes jemné síto nebo gázu, aby se odstranily bobule a kůra. Přidávejte vodku nebo jiný silný alkohol a dobře promíchejte.
Přelijte likér do čistých lahviček nebo láhví a uzavřete je. Dejte likér do chladničky a podávejte vychlazený.
Zdroje:
- Böhmig, Franz – Peleška, Stanislav: 2000 rad pro zahrádkáře, Ottovo nakladatelství, Praha 2001.
- Staňková-Kröhnová, Magdalena: Bylinky pro děti a maminky, Grada, Praha 2009.
- www.wikipedia.org
- www.bylinkyprovsechny.cz
- www.ireceptar.cz
- www.bylinkovo.cz