Bedrník anýz (Pimpinella anisum)
Jednoletá rostlina s aromatickými semeny; chráněná léčivka a koření
- Stanoviště: teplé a slunné; propustné, humózní půdy
- Výška: 30–50 cm
- Doba kvetení: červenec–srpen
- Množení: výsevem
Anýz pochází z východního Středomoří a je starou kulturní rostlinou, která byla ceněna již ve starověku. Ve středověku přišlo toto jednoleté koření do našich zahrad. Hlavní oblasti pěstování jsou dnes v Rusku a ve Španělsku. Naše klima se hodí pro jeho kulturu jen podmíněně, neboť semena anýzu potřebují k dozrání velmi mnoho tepla.
Rostlina patřící do čeledi mrkvovitých (Daucaceae) vytváří vřetenovitý kořen a vyhání vzpřímený, žlábkovaný stonek, který se směrem vzhůru stále více větví. Tvar listů se mění odspoda nahoru od téměř nedělených přes vícelaločné až po peřenodílné. V létě rozkvétající bílé okolíky květů mají mnoho paprsků. Plody sestávají ze dvou plůdků.

potřebuje v zahradě slunné místo.

Jemná vůně semen pochází z éterického oleje anetolu. Kromě toho obsahují semena bílkoviny, tuk a cukr. Cukr propůjčuje tomuto koření také jeho příjemnou chuť.
Anýzový olej patří k nejstarším destilovaným olejům. Je vedle dalších rostlinných extraktů uvolňujících křeče a hleny hlavní součástí mnoha preparátů proti kašli. Svými povzbuzujícími účinky na mnohé tělesné žlázy podporuje olej trávicí funkce.
Celá nebo drcená semena se používají také k pečení (chleba, keksů) a k vaření (polévek, omáček, zelných jídel). V likérnictví slouží anýzový olej k aromatizaci. Anýzovku je však třeba vychutnávat opatrně, neboť obsahuje i jedovaté látky.
Vzhled a aroma plodů se mohou lišit podle klimatu. Rostlina potřebuje v každém případě lehkou, poněkud vápenitou půdu a slunné místo chráněné proti větru. Klíčení po výsevu trvá asi 3–4 týdny.