sazovitost jablek

Obsah

Sazovitost jablek - napadá jabloně, hrušně a kdouloně

(Gloeodes pomigena)

Sazovitost jablek je choroba způsobená houbou, která se vyskytuje nejčastěji na jablkách, ale i na hruškách nebo kdoulích. Na povrchu zralých plodů se vytvářejí různě velké šedočerné až černé skvrny, které se dají snadno setřít nebo smýt vodou – výhodou této nemoci je, že dužina , a dokonce ani slupka nejsou poškozeny. Plody jsou však nevzhledné a mají horší skladovatelnost. 

Nemoc se může zaměnit s jinou podobnou chorobou – mušinovitostí jablek – tam ale skvrny nejsou souvislé a jsou tvořeny tečkami, které vzdáleně napodobují muší výkaly.

Nejvíce se nemoc objevuje v neudržovaných sadech a hlavně ve vlhčích lokalitách. Také se vyskytuje v zahuštěných a neudržovaných výsadbách a na uzavřených vlhkých lokalitách, často v blízkosti lesa, kde je typicky více deštivé  počasí. Významné jsou i rozdíly v náchylnosti jednotlivých odrůd.

Houba přezimuje na letorostech jabloní, ale také například na javorech, lípě, maliníku apod. Na těchto rostlinách se pak během června vytvářejí plodničky s výtrusy, které se větrem a deštěm roznášejí do okolí. Pro vznik infekce jsou vhodné teploty kolem 20 °C a relativní vlhkost vzduchu nad 95 %.

Sazovitost jablek - poškozený plod jabloně

Sazovitost jablek konzumace

Vzhledem k tomu, že sazovitost jablek nepoškozuje slupku ani dužninu, dají se jablka konzumovat – poté, co je omyjete nebo utřete skvrny. Nevýhodou je však jejich menší skladovatelnost, takže se nedají uskladnit přes zimu. Pro velkopěstitele je tato nemoc také nepříjemná, jablka se špatně prodávají, převážejí, skladují, jsou nevzhledná, kupující je nechtějí kupovat. Jablka jsou vhodná na další zpracování – do džusů, marmelád, džemů apod., a to i pro velkovýrobce.

Sazovitost jablek - jablka na zpracování

Sazovitost jablek postřik

Preventivně se jabloně, hrušně a kdouloně dají postřikovat prostředky vhodnými proti strupovitosti. Povolené prostředky jsou např.:

  • Anvil 5 SC (hexaconazole) – 0,03 až 0,04 %,
  • Baycor 25 WP (bitertanol) – 0,05 až 0,075%,
  • Dithane M 45 (mancozeb) – 0,2 až 0,3 %,
  • Polyram combi (Metiram) – 0,2 až 0,3 %.
Všechny prostředky by měly být aplikovány během pozdní vegetační doby, tedy během konce července a srpna.

Všechny chemické postřiky jsou toxické a potenciálně nebezpečné pro člověka, zvířata i přírodu. Měli byste je aplikovat jen po dobrém uvážení, pokud není možné zasáhnout jinak.

Při aplikaci používejte ochranné prostředky a postřiky aplikujte jen za bezvětrného počasí.

Během postřikování nejezte ani nepijte.

Lepší než postřiky je prevence: volit vzdušné polohy pro pěstování jabloní a hrušní, porosty a hlavně koruny stromů udržovat čisté řezem a provzdušněním.

Sazovitost jablek ochrana

Místo fungicidních prostředků doporučujeme raději ovocné dřeviny hnojit Hnojíkem. Toto přírodní organické hnojivo totiž obsahuje lehký poměr svlečků moučných červů. Jestliže použijete Hnojík po celou sezonu, nejspíše omezíte i sazovitosti jablek.

Repelentní účinek proti škůdcům i chorobám má na svědomí chitin, který je obsažen ve svlečcích. Chitin je přírodní biopolymer, který se nachází v exoskeletu hmyzu, korýšů a dalších bezobratlých, ale také v buněčných stěnách některých hub. Je velmi odolný a může poskytnout různé výhody rostlinám, pokud se používá jako doplněk.

Jedním z klíčových způsobů, jak chitin posiluje rostliny, je podpora jejich imunitního systému. Rostliny mají schopnost rozpoznávat chitin jako signál přítomnosti škůdců nebo chorob. To může vyvolat obrannou reakci, známou jako „indukovaná systémová rezistence“ (ISR). Když se rostliny setkají s chitinem, mohou aktivovat geny související s obranou a produkovat obranné chemikálie, které jim pomáhají lépe odolávat útokům škůdců a chorob.

Další způsob, jakým může chitin posilovat rostliny, je jeho schopnost podporovat růst prospěšných mikroorganismů v půdě, jako jsou chitinolytické bakterie. Tyto bakterie rozkládají chitin na jednodušší sloučeniny, které rostliny mohou využít jako zdroj živin. Současně tyto bakterie mohou konkurovat patogenním organismům, což snižuje riziko chorob rostlin.

Navíc chitin může zlepšovat strukturu půdy tím, že podporuje tvorbu agregátů půdních částic, což může zlepšit propustnost půdy pro vodu a vzduch a také zlepšit schopnost půdy zadržovat živiny.

Hnojivo se dá použít jako sypké a zapravit do půdy, nebo jako roztok, kterým můžete ovocné stromy zalévat nebo v případě potřeby i postříkat. Vždy dbejte pokynů na obalu. Používejte roztok maximálně 3x týdně v doporučeném dávkování. Pro zabránění sazovitosti by mělo stačit několik dávek do roka.

Jak se zbavit škůdců a léčit rostliny

Exlixír na škůdce ze svleček

Pokud se potýkáte s odstraněním škůdců a právě jste narazili na Hnojík.cz, tento způsob přípravy výluhu je pro vás tou nejlepší volbou. Jedná se o nejúčinnější metodu, která zafunguje na jakýkoliv problém. Výluh aplikujte třikrát týdně na napadené rostliny tak, že je celé pokropíte. Kromě toho zahrabte trošku svleček kolem kořenů rostlin, a zbavíte se tak i těch nejodolnějších škůdců bez použití chemie.

Jak používat Hnojík na všechny ostatní rostliny

dávkování hnojíku

Jak používat Hnojík

Jak používat Hnojík posypem, zálivkou či postřikem. Způsoby zesílení účinku na škůdce a nemoci rostlin.

ovoce a zelenina

Pěstování rostlin podle kategorií

Seznámení se s rostlinami, jejich pěstováním a hnojením přehledně podle druhů.

Nákup na eshopu

Další zajímavé články

Zdroje: